23948sdkhjf

Hälsokommissionär Dalli avgår efter mutanklagelser

EU:s hälsokommissionär John Dalli misstänks vara inblandad i en mutaffär kopplad till EU-förbudet mot snus.
Företaget Swedish Match lämnade i våras in en anmälan till EU-kommissionen efter att de kontaktats av en entreprenör från Malta. Entreprenören hade kontakter med EU-kommissionären för hälsa, John Dalli, och erbjöd Swedish Match att påverka John Dalli kring exportförbudet mot snus mot att Swedish Match betalade entreprenören pengar.

Efter att Swedish Match anmält händelsen till kommissionen har den utretts av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning som gjort en så kallad OLAF-rapport. Rapporten lämnades över till kommissionen den 15:e oktober och konstaterar att den maltesiske entreprenören erbjudit Swedish Match en möjlighet till att betala muta i utbyte mot lagförändringar. Inga pengar ska ha betalats ut, och rapporten har heller inte tydligt kunna koppla samman John Dalli med erbjudandet som gavs til Swedish Match, men de anser att han kände till händelserna.

När John Dalli informerats om slutsatserna i rapporten ska han själv ha valt att avgå. Det är nu upp till Maltas domstolar att avgöra om det misstänkta mutbrottet ska utredas vidare.

John Dalli tog över som hälsokommissionär 2010 och hade två år kvar på sitt förordnande. Tills en ny kommissionär utsetts kommer kommissionens vice ordförande Maros Sefcovic sköta arbetet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078