23948sdkhjf

"Ljuset bränns i alla ändar"

Johan Järte, vd Sweden Bio.
Köp Astra-aktier! Sa min kirurgilärare till mig som ung medicinstudent i mitten av 80-talet. ”Vi håller på med en klinisk prövning av en ny tablett mot magsår och vi behöver inte vänta på resultatet. Vi förstår vilka patienter som fått läkemedlet och detta kommer att revolutionera magsårsbehandlingen.” Jag förstod knappt vad han pratade om, än mindre det komplexa innovativa system som behövs för att få fram en ny uppfinning. Idag kallar vi det för ett ekosystem. Innebörden är lika klar som ordet – alla ingående viabla komponenter samverkar för att överleva. Om en del i kedjan slås ut, slås hela systemet ut och slutprodukten kommer aldrig att bli färdig.

Innovationens ekosystem inom life science är en fragil process. På 80-talet fungerade det, som i fallet ovan, bra. På 90-talet började vi att förstöra mittsekvensen av kedjan. Sjukvården började stänga dörrar. Akademiska meriter och andra incitament togs bort och antalet forskningsstudier minskade påtagligt. På 00-talet började pharma industrins stora nedmontering och slutet av kedjan fick påtagligt minskade resurser i Sverige. Detta ger starkt avtryck i ekosystemet med långsiktiga negativa konsekvenser som nu sprider sig som ringar på vattnet. De stora bolagen har varit en plantskola för många duktiga individer inom life scienceindustrin. Ledare, forskare och specialister inom olika områden har utvecklat sin egen och varandras kunskap. Det har varit möjligt att vandra mellan små och stora bolag, friska tankar och friskt blod har kunnat flöda. Idag har denna skara reducerats avsevärt och återväxten är av naturliga skäl skral.

Nu på 10-talet får vi varnande signaler från början av kedjan. Akademikerna slår larm, antalet disputationer minskar och vi tappar positioner ur ett internationellt perspektiv. Intresset för forskning från den kommande generationen svalnar signifikant. Det finns få kvarvarande incitament för att slita sig igenom dåligt betalda år med långt mer än 40-timmars arbetsvecka för att till slut få tre bokstäver på sitt visitkort. Utöver detta har den altruistiska delen av forskningsinsatsen helt fallit bort från agendan. Det är idag mer gångbart att fokusera på sig själv och sin egen utveckling.
I debatten uppfattar jag återigen att man i omgångar fokuserar på de olika delarna av kedjan. Helheten glöms bort, eller kanske rättare, ingen tar ansvar för den.

Vi behöver djupgående strategiska innovationsprogram som säkerställer att Sverige återtar en topposition i världen, en affärsplan för life science i Sverige. Vi behöver ett samlat grepp, en förändrad kultur som ser på helheten igen. Vi behöver öppna alla dörrar för samarbeten och sluta vara rädda för varandras organisationer. Vi måste våga belöna enskilda individer för deras insatser. Vi måste våga ta stora förändringsgrepp där vi skakar av oss byråkratins gissel. Ljuset bränns idag tyvärr inte bara i bägge ändar utan även i mitten!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063