23948sdkhjf

Fuskanklagad frias

Bevisningen är för svag, anser Centrala etikprövningsnämnden som nu lägger ner utredningen.
Life Science Sweden har tidigare skrivit om Suchitra Holgersson, professor i transplantationsbiologi och numera verksam vid Göteborgs universitet, som under hösten 2010 anklagades för att ha fuskat med sin forskning under en tid hon var anställd på Karolinska Institutet. Nu frias hon efter ytterligare en utredning.

Turerna kring Suchitra Holgersson har varit många. Först pekade Vetenskapsrådet ut henne som skyldig och drog in hennes forskningsanslag. Hösten 2011 tog de tillbaka sina anklagelser med hänvisning till brister i undersökningen och hon återfick anslaget. Någon ny utredning gjordes inte eftersom nya regler hade införts 2010 och utredningar om forskningsfusk sedan dess handhas av Centrala etikprövningsnämnden. I april tidigare i år lämnade Karolinska Institutet in en begäran till etikprövningsnämnden och utredningen om forskningsfusk återupptogs.

Nu har Centrala etikprövningsnämnden tagit beslut i frågan och friar Suchitra Holgersson från misstankar då de anser att bevisningen för att forskningsfusk har bedrivits inte är tillräckligt starkt. Enligt uppgift till Svt:s nätupplaga anser etikprövningsnämnden dels att Suchitra Holgerssons uppgifter är både rimliga och trovärdiga dels att misstankarna som riktats mot henne inte är tillräckligt välgrundade för att bevisa fusk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063