23948sdkhjf

EU bordlägger kvoteringsförslag

Beslut om att de börsnoterade bolagens styrelser ska bestå av 40 procent kvinnor skjuts upp till november. Life science-sektorn branschsämsta på kvinnlig styrelserepresentation.
Frågan om könsfördelningen i bolagsstyrelser har varit omdebatterat på senare år och ett lagförslag om könskvotering har nått EU-kommissionen. Förslaget har varit omtvistat och igår kväll beslutade kommissionen att bordlägga ärendet för att åter ta upp det i mitten av november.

Förslaget lades fram av EU-kommissionären Viviane Redings som vill lagstadga att 40 procent av bolagsstyrelserna ska bestå av kvinnor med start 2018. EU-kommissionens rättsliga experter har dock lyft ett varnande finger och menar att det inte finns rättsligt stöd för en kvoteringslag, rapporterar Svenska Dagbladets nätupplaga.

En kartläggning som Life Science Sweden gjort visar att styrelserna i de noterade life science-bolagen i genomsnitt består av 14 procent kvinnor. Jämfört med andra branscher är det betydligt lägre. Enligt AP-fondens siffror från 2011 består börsbolagens styrelser i snitt av 23 procent kvinnor.

En teori kring varför styrelserna utgörs av gubbvälden är att manliga ledamöters nätverk till stor del består av andra män och att de ser sig om bland kontakterna då det ska rekryteras nya styrelsemedlemmar. Enligt styrelseproffsen Claes Rydholm, vd på Styrelseinstitutet, och Wenche Rolfsen, konsult och styrelseledamot i flera life science-bolag, är mångfald i styrelsen viktigt och avhängt att den valberedning som utses för att utse förslag på ledamoter gör ett bra jobb.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078