23948sdkhjf

Affärsidé: upprepa andras studier

Akademiska forskningsresultat som är omöjliga att upprepa skapar merkostnader för många life science-bolag. Forskare i USA har därför startat ett kontraktslabb som ska revalidera forskningsstudier.
Företaget Science Exchange i Californien, USA gick i slutet på augusti ut med att de nu kan göra om forskningsstudier mot betalning. Syftet är att hantera problemet med icke reproducerbara data.

Flera stora läkemedelsbolag
som Bayer Healthcare och Amgen är på jakt efter nya läkemedelsprojekt vilket vittnar om att de i de flesta fall inte kan upprepa resultat från studier som tidigare publicerats i vetenskapliga tidsskrifter.



Initiativet från Science Exchange
består av tio framstående forskare som ska hjälpa till att matcha grupper som vill kontrollera sina resultat med ett labb som är kvalificerat att göra om studien. Kostnaden för upprepningen av studien ska beställaren stå för. Tanken är att de två labben sedan ska skriva en artikel tillsammans som ska publiceras i tidsskriften Plos one. Om resultaten stämmer utfärdar Sceince Exchange ett kvalitetscertifikat till labbet som utfört originalstudien.

Det är kanske inte helt självklart att forskare skulle vilja betala för att få sina resultat granskade under lupp och riskera att de ifrågasätts. Men en av företagets grundare och tillika CEO, Elisabeth Iorns, tror ändå att det finns en marknad för deras tjänst.

– Om forskningsresultaten kan upprepas kommer det att öka upptäcktens värde, särskilt om man vill ta patent på sin upptäckt. Det skulle också vara ett bevis på att labbet håller hög kvalitet, vilket gör det mer attraktivt för investerare i framtiden, säger hon till Reuters.

Enligt en artikel som publicerades i Plos one 2005 av Stanfordforskaren John Ioannis, är större delen av de forskningsresultat som publiceras felaktiga, oftast på grund av dålig studiedesign och bristfällig statistik, men även till viss del på grund av att forskarna har förutfattade meningar om resultatet när de utför studien.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062