23948sdkhjf

Moberg Derma köper upp sitt amerikanska säljbolag

Föreslår emission för att genomföra köpet.
Det svenska läkemedelsbolaget Moberg Derma har lagt fram ett förslag till aktieägarna om att köpa upp den amerikanska distributören Alterna. Alterna ansvarar för försäljning av Moberg Dermas nagelsvampsläkemedel Nalox i USA, eller Kerasal Nail som produkten heter på den amerikanska marknaden.

Köpeskillingen utgörs av en förstagångsbetalning som uppgår till 133 miljoner kronor, något som Moberg Derma ska finansiera dels genom kontant betalning på 100 miljoner kronor dels genom att apportera aktier i Moberg Derma till ett värde av 33 miljoner kronor. Den kontanta betalningen på 100 miljoner kronor ska lösas genom att ta in 32 miljoner kronor i en nyemission, ett banklån på 40 miljoner kronor och 28 miljoner kronor från bolagets kassa. Utöver förstagångsbetalningen kan det tillkomma en tilläggsbetalning på högst 33 miljoner kronor för de intäkter som Alterna genererar fram till 2014. Även tilläggsbetalningen ska Moberg Derma betala kontant.

För att finansiera köpet föreslår styrelsen i Moberg Derma en nyemission som ska ge bolaget de 32 miljoner kronorna som behövs till den kontanta betalningen.

Genom att köpa upp Alterna får Moberg Derma ett eget marknadsbolag i USA samt även de produkter som utöver Nalox/Kerasal finns i Alternas produktportfölj. I portföljen finns flera etablerade läkemedel såsom den smärtstillande krämen Joint Flex och ett par läkemedel för barn bland annat mot hosta, feber och förkylning.

Styrelsen i Moberg Derma kallar till en extrainsatt bolagsstämma den 19 november där aktieägarna förväntas godkänna bolagsköpet. Redan nu har bolagets fyra största ägare som står för 61 procent av aktierna förklarat att de kommer att rösta för både apportemissionen och förvärvet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078