23948sdkhjf

Astrazeneca tappar i tredje kvartal

Omsättningen minskade med 15 procent jämfört med kvartal tre föregående år.
Det är motiga tider för läkemedelsjätten Astrazeneca. Bolaget tappar i omsättning som ett resultat av utgående patent, visar bolaget i sin delårsrapport.

Omsättningen för delåret landade på 6 682 miljoner dollar, motsvarande 44 822 miljoner svenska kronor och innebar en minskning på 15 procent i jämförelser med föregående år.



Huvudorsaken till de
minskade intäkterna beror på ökad konkurrens från generika och då flera av bolagets patent gått ut på senare tid var en minskning i omsättningen väntad. Bara för bolagets depressionsläkemedel Seroquel IR, vars patent gick ut i slutet av första kvartalet, har intäkterna gått ner 60 procent.

“Som väntat påverkas det finansiella resultatet till stor del av den pågående effekten av förlorad ensamrätt för vissa produkter - framför allt Seroquel IR, men också för Atacand, Merrem, Crestor i Kanada och Nexium i Europa”, skriver bolaget i delårsrapporten.

Rapporten var den första där Astrazenecas nya vd Pascal Soriot stod som avsändare. Så här kommenterar han resultatet i rapporten.



Som väntat påverkas
Astrazenecas resultat under 2012 till stor del av förlorad ensamrätt för flera produkter på våra nyckelmarknader, liksom av de utmaningar som läkemedelsindustrin som helhet ställs inför. När jag nu tar över som koncernchef kommer jag att prioritera att återföra Astrazeneca till tillväxt och till en ledande position inom forskning.

Astrazenecas aktie har tappat 3,20 kronor i värde under det gågna året, från slutet av oktober 2011 till i dag. På bara de sista tre månaderna har aktien gått ner 1,20 kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.281