23948sdkhjf

Skånskt samarbete ska hitta nya substanser mot folksjukdomar

Lundabolagen Saromics Biostructures och Red Glead Discovery startar läkemedelsprojekt som riktar sig mot epigenetiska dysfunktioner.
De båda Lundbaserade bolagen Saromics Bioscience och Red Glead Discovery ska genom samarbetet ta fram ett fragmentbibliotek med små läkemedelssubstanser utifrån vilken de ska utveckla nya läkemedelsprojekt i från. I biblioteket ska bolagen samla små substanser med specifika egenskaper som riktar in sig på de epigenetiska mekanismer som pekats ut som nya behandlingsmål inom sjukdomar som cancer, diabetes och inflammationssjukdomar.

Planen är att ta fram nya läkemedelskandidater och sälja dem vidare till läkemedelsbolag som därefter vidareutvecklar projekten till klinisk fas.



Saromics Bioscience är
ett bolag som specialiserar sig på strukturbaserad läkemedelsdesign och är strategiskt placerade i närheten av synkotronanläggningen Max-lab där de kan använda ljuskällan för att fastställa proteinstrukturer. Saromics Biostructures har redan i dag befintliga samarbeten med andra projekt och vd:n Björn Walse tror att även de tidigare samarbetsprojekten kan gagnas av samarbetet med Red Glead Discovery.

- Vi är entusiastiska över möjligheten att arbeta med Red Glead

Discovery i detta framstående projekt som tydligt utnyttjar konkurrenskraften i båda bolagen. Vi ser detta initiativ som ett starkt komplement till Saromics andra samarbeten såsom de inom Kinomed, som fokuserar på kristallstrukturer av proteinkinas och fragmentkomplex, säger han i ett pressmeddelande.

Red Glead Discovery är en avknoppning från Astrazenecas forskningsanläggning i Lund och startades under 2011 av sju tidigare Astrazeneca-anställda. Bolaget fokuserar på att ta fram lead-substanser och småmolekylära läkemedel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109