23948sdkhjf

Brittiska forskare blåser liv i ratade substanser från Astrazeneca

Pengar till öppen innovation. Får 75 miljoner kronor i finansiering för 15 projekt, varav åtta ska testas i klinik mot bland annat Alzheimers och cancer.
Den brittiska forskningsfinansiären Medical research council delar ut sju miljoner brittiska pund, motsvarande omkring 75 miljoner svenska kronor, till forskare som ska starta upp nya forskningsprojekt med gamla substanser. Projekten utgår från några av de 22 substanser som tagits fram av Astrazeneca men som bolaget av olika skäl lagt på hyllan.



Satsningen är ett
led i trenden där läkemedelsutvecklingen fokuserar alltmer på öppen innovation, en öppenhet som bygger på att forskare och företag ska samarbeta för att ta sig ur den kreativa krisen. Efter att Astrazeneca gjorde substanserna tillgängliga för allmänheten uppmanades forskare att söka pengar för att forska vidare på dem. Blir det några produkter av forskningen kommer vinsterna att delas mellan Astrazeneca och forskargruppen som vidareutvecklat substansen.



Finansieringen täcker
i dagsläget totalt 15 forskningsprojekt inom bland annat Alzheimers, cancer och andra sjukdomar. Åtta av dessa projekt kommer att utvärderas som läkemedelskandidater i klinik och resterande sju befinner sig i tidigare stadium och kommer att testas i prekliniska studier och på djurmodeller.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078