23948sdkhjf

Tveksam rekommendation för nya insulin från Novo Nordisk

Med åtta röster mot fyra röstade en expertkommitté för ett godkännande av Novo Nordisk diabetesläkemedel i natt. Men ytterligare studier krävs.
Life Science Sweden har tidigare skrivit om Novo Nordisk som stött på patrull i registreringsprocessen i USA med bolagets långtidsverkande insulin. Anledningen är att de regulatoriska myndigheterna uttryckt oro för att insulinläkemedlen Tresiba och Ryzodeg kan medföra ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar.

I natt svensk tid hölls ett möte på det amerikanska läkemedelsverket FDA där en kommitté med experter diskuterade frågan och röstade för eller mot ett godkännande av de två diabetesläkemedlen. Omröstningen landade i åtta röster för ett godkännande medan fyra röstade mot.

Kommittén kom dock enhetligt fram till att Novo Nordisk kommer att behöva göra ytterligare studier som belyser riskerna för hjärt-kärlsjukdomar med Tresiba och Ryzodeg. Dessa studier behöver dock inte göras innan ett marknadsgodkännande kan ges utan kommer att krävas först efter att FDA tagit beslut i frågan, vilket de planerar att göra inom loppet av två månader.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078