23948sdkhjf

14 nya bolag bildas utifrån Astrazenecas nedlagda forskning

Ett 40-tal forskare bildar bolag med kompetens från Astrazenecas nedlagda forskningsanläggning i Södertälje
Under året har 1 400 anställda på Astrazeneca letat nya jobb efter att deras tjänster successivt plockats bort från forskningsanläggningen i Södertälje. Av dessa har ett 40-tal forskare valt att gå en egen väg och starta upp nya bolag. Som stöd har Uppsala innovation centre bildat en filial i Södertälje och nu startar det första affärsutvecklingsprogrammet där forskarna ska få hjälp.

I det första programmet har totalt 14 nystartade bolag antagits med affärsidéer som är rena läkemedelsprojekt sprugna ur Astrazenecas forskning eller tjänsteföretag inom läkemedelsforskning eller programvaruutveckling.

– Det är viktigt att ta tillvara på idéer kring nya produkter och tjänster bland Astrazenecas tidigare anställda och göra det möjligt för nya tillväxtföretag att blomstra. Eftersom antalet nya företag som föds efter Astrazenecas nedläggning är så stort är det viktigt att agera snabbt och det är glädjande att inkubatorverksamheten i Södertälje har kunnat startas upp på kort tid, säger kommunstyrelsens ordförande Boel Godner.

Anders Nordström på Uppsala innovation centre i Södertälje är positiv till tillströmningen och tror att det kommer att bildas fler bolag framöver.

– Det är en positiv atmosfär här, trots allvaret med Astrazenecas nedläggning av forskningen, med entusiastiska deltagare med hög kompetens. Vi ser att intresset för att starta företag, eller utveckla sitt befintliga företag, är stort och deltagarna vill komma igång snabbt. Det är även ett mycket bra samarbete mellan de olika aktörerna som stödjer entreprenörskap i Södertälje. Alla arbetar mot samma mål, det vill säga att utveckla fler tillväxtföretag i Södertälje, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064