23948sdkhjf

Kapplöpning till marknaden för läkemedel mot hepatit C

"Vi fick mycket positiv feedback på våra resultat men de hamnade lite i bakvattnet på grund av mediacirkusen runt Gilead", säger Rein Piir, Medivir, precis tillbaka från leverkonferensen i USA där flera bolag som är i slutfasen av läkemedelsutveckling mot hepatit C deltog.
I går avslutades konferensen “Annual meeting of the American Associaton for the Study of Liver Diseases, AASLD, i Boston, USA, där flera av de stora läkemedelsbolagen är med och presenterar sina framsteg mot hepatit C. För bara ett år sedan offentliggjorde det lilla amerikanska biotech-bolaget Pharmasset fas II-data från sin läkemedelskandidat PSI-7977, sofosbuvir. Upptäckten innebar ett stort genombrott inom hepatitfältet eftersom det var det första steget mot en behandling som inte behövde kombineras med interferon. Projektet köptes snabbt upp av läkemedelsjätten Gilead som tog det till fas III där det fortsätter att vara bäst i klassen: I en tolv veckor lång studie med 25 patienter försvann viruset helt ur blodet hos samtliga patienter. Tätt efter Gilead ligger läkemedelskandidater från BMS och Abbott som hade full effekt hos 98 respektive 97 procent av patienterna i liknande studier.

Svenska forskningsföretaget Medivir som utvecklar läkemedelskandidaten simeprevir var också på plats i Boston.

- Trenden är absolut interferonfribehandling, jag tror att de inom några år kommer ett paradigmskifte där de flesta patienter kommer att ha fler behandlingsalternativ att välja på. Under nästa år kommer det att visa sig hur bra de olika kandidaterna håller i stora fas III-studier som innefattar patienter med sämre leverstatus, säger Rein Piir, ekonomichef och talesperson på Medivir

Medivirs presentation av fördjupade data från bland annat en säkerhetsstudie på leversjuka patienter fick inte lika mycket uppmärksamhet som Gilead.

- Vi fick mycket positiv feedback på våra resultat men de hamnade lite i bakvattnet på grund av mediacirkusen runt Gilead. Precis som Abbott har de har en otroligt aggressiv positioneringsstrategi där de redan nu talar om hur stor del av marknaden de kommer äga, något som också visade sig på vår aktiekurs i början på veckan, säger han.

Medivir räknar med att nå marknaden med sin trippelkombination simeprevir, ribavirin och interferon vid årsskiftet 2013/2014 men har även interferonfria studier på gång.

- Det kommer att bli ett riktigt race de närmaste åren och de första bolagen som når marknaden kommer också att bli dem som dominerar den, säger Rein Piir.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062