23948sdkhjf

Pharmalundensis går till hårt angrepp mot Astrazeneca

Vd:n Staffan Skogvall anklagar läkemedelsjätten för att hålla ner forskningsbolagets aktiekurs för att senare kunna köpa upp bolaget billigt.
Det Lundabaserade forskningsföretaget Pharmalundensis har varit noterat på Aktietorget sedan 2010 och har under det senaste året genomfört fyra emissioner. Bolagets aktie har varit uppe i en toppnotering på 11,80 kronor i oktober har har därefter rasat med 40 procent och säljs i skrivande stund till en teckningskurs på åtta kronor aktien. Börsvärdet ligger i dag på 126 miljoner kronor.

I ett öppet brev till aktieägarna som ligger på företagets hemsida skriver vd:n i Pharmalundensis, Staffan Skogvall, att kursfallet beror på en omfattande kampanj från Astrazenecas håll för att hålla aktiekursen nere. Enligt Staffan Skogvall ska Astrazeneca ha för avsikt att köpa upp Pharmalundensis men vill göra det till ett lågt pris.

”Den enkla förklaringen är att det finns krafter som avsiktigt trycker ner aktiekursen, med målsättningen att sedan kunna köpa upp bolaget för en spottstyver. Tyvärr är sådana metoder mycket vanligt inom finansvärlden, och kallas för "Bear raid". När kursen sjunkit kraftigt kan manipulatörerna köpa en stor del av bolaget billigt”, skriver Staffan Skogvall i brevet.



Enligt Affärsvärlden
avfärdar Astrazeneca anklagelserna.

- Uppgifterna om att vi skulle ha ägnat oss åt kursmanipulation är ogrundade anklagelser. Om det finns misstankar att det pågår kursmanipulation är det snarast ett fall för Aktietorgets marknadsövervakning, säger Ann-Leena Mikiver, presschef på Astrazeneca till Affärsvärlden.



I brevet anklagar
Staffan Skogvall också Astrazeneca för att de försöker stoppa Pharmalundensis utvecklingsprojekt Isofol mot kronisk obstruktiv sjukdom, kol.

”Det finns anställda på Astrazenecas luftvägsavdelning i Mölndal, som med mycket klumpiga medel försökt få Pharmalundensis utslängt från labbet på Medicon Village. Det finns även Astrazeneca-personal i Mölndal som sänt förtalsbrev till flera av Pharmalundensis samarbetspartners, för att försöka få dessa att bryta samarbetet.”, skriver han i brevet.



Staffan Skogvall går också till angrepp mot Astrazenecas nytillträdde styrelseordförande Leif Johansson. I brevet beskriver Staffan Skogvall styrelseordföranden Leif Johansson som: ”en pamp som svävar högt i skyn, med en lön på hundratals miljoner. Varför skulle han bry sig om pöbeln och deras lidande? Nej, iväg till golfklubben där han kan göra ordentlig nytta!”



Staffan Skogvall
vill inte prata med Life Science Sweden och han ger heller inte några övriga kommentarer till Affärsvärlden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063