23948sdkhjf

Grönt ljus för Forxiga

EU godkänner nytt insulinoberoende läkemedel mot typ 2-diabetes från Astrazeneca och Bristol-Myers Squibb.
Astrazenecas och Bristol-Myers Squibbs nya läkemedelskandidat Forxiga godkänns inom EU för behandling av typ 2-diabetes. Forxiga, som baserar på dapagliflozin, är ett läkemedel som håller nivåerna av glukos nere i kroppen oberoende av insulin.

- Forxiga bygger på en helt ny verkningsmekanism och är det första läkemedlet i klassen SGLT2 som fungerar oberoende av insulin. De flesta diabetesbehandlinger dras också med biverkningar som viktökning men våra data från studier med Forxiga visar på det motsatta, säger Ann-Leena Mikiver, presschef på Astrazeneca.

Forxiga utvecklas för behandling av typ 2-diabetes och ska användas som komplement till kostomläggning och motion. Preparatet verkar genom att hämma det glukostransporterande proteinet SGLT2 i njurarna. Hämningen ökar mängden glukos som utsöndras med urinen, vilket i sin tur leder till att blodsockerhalten sänks. Forxiga fick tummen upp hos det europeiska läkemedelsverkets vetenskapliga kommitté CHMP i slutet av april och nu drygt sex månader efter rekommendationen kommer utlåtandet från EU-kommissionen.

- Det tar några månader innan beslut tas. Vi brukar räkna med omkring ett kvartal men hade förväntat oss att beslutet skulle komma ungefär nu. Och när beskedet väl har kommit är det förstås glädjande att beslutet var positivt, säger Ann-Leena Mikiver.

Astrazeneca lämnade in en registreringsansökan i USA under 2011 och fick under sommaren det året bakslag från FDA:s vetenskapliga kommitté. Detta efter att studier med dapagliflozin visat att substansen kan öka risken för bröstcancer och cancer i urinblåsan. Enligt Ann-Leena Mikiver arbetar FDA fortfarande med att behandla registreringsansökan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109