23948sdkhjf

Anders Hamsten ny rektor för Karolinska institutet

Regeringen tog i dag beslutet om att hjärtläkaren Anders Hamsten blir Karolinska institutets nya rektor.
I dag blev det klart att Anders Hamsten blir Karolinska institutets nya rektor med start från den första januari 2013. Anders Hamsten är i dag professor i kardiovaskulära sjukdomar vid Karolinska institutet och överläkare vid Hjärtkliniken på Karolinska sjukhuset.

Enligt den process som gäller kring rektorsval för högskolor och universitet är det regeringen som tar beslut om anställandet av nya rektorer. Ett förslag på kandidat tas dock fram av lärosätena själva och och i detta fallet lades förslaget fram av ett konstitorie på Karolinska institutet.

Förutom Anders Hamsten kandiderade också Lars Berglund, professor i medicin och forskningsdekan vid UC Davis medical center Sacramento i Kalifornien, USA, och Martin Ingvar, professor i integrativ medicin och forskningsdekan på KI, till rektorsposten. Efter att de tre kandidaterna hade valts ut röstade en hörandeförsamling bestående av lärare, studenter och övriga anställda på lärosätet och därefter lämnades förslaget om att Anders Hamsten skulle bli ny rektor in till regeringen.

Anders Hamsten tillsätts på tjänsten med start från 1 januari 2013 till och med den 31 december 2018. Han efterträder Harriet Wallberg-Henriksson som lämnar posten vid årsskiftet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094