23948sdkhjf

Neuronova-affär åter på tapeten

Italienska Newron lägger på nytt fram förslaget till aktieägarna om att köpa upp svenska Neuronova.
Det italienska läkemedelsbolaget Newrons planer på att köpa upp det svenska forskningsföretaget Neuronova stoppades efter att en av bolagets största aktieägare satt sig på tvären. Nu har ledningen resonerat med ägaren och lägger på nytt fram förslaget om förvärv. Frågan kommer att avgöras vid en extrainkallad bolagsstämma i december.

- Vi är glada över att återigen kunna skicka in detta förslag till aktieägarna och är övertygade att vi kommer att få deras stöd. Förvärvet gör det möjligt för Newron att utöka utvecklingsportföljen med två mycket innovativa kandidater som med rätt medel kan utvecklas till nästa milstolpe. Samtidigt stärker vi vår ägarstruktur på ett sätt som innebär lägre utspädning för våra befintliga aktieägare, säger Stefan Weber, vd på Newron, i ett pressmeddelande.

Neuronova ägs till 90 procent av Investor och Health Cap som, om köpet går igenom, kommer att bli delägare i Newron. Neuronovas ägare får då 21,3 procent av det totala aktiekapitalet i Newron.

- Både Investor och Health Cap är övertygade om att detta är en strategiskt bra affär. Vi tror på Newrons förmåga att ta substanser genom kliniska faser till registreringsansökan och stöttar bildandet av en europeisk CNS-spelare som kan gagna både patienter och våra aktieägare, säger Jakob Lindberg, Investor, i ett pressmeddelande.

Neuronova är ett bolag som bildades av KI-forskarna Jonas Frisén och Ann Marie Janson Lang efter att de upptäckt att det ependymala skiktet i hjärnan innehåller adulta stamceller som har förmågan att generera nya nervceller. Bolaget har i dag två läkemedelskandidater i klinisk fas II, sNN0031 och sNN0029, som utvecklas för behandling av Parkinsons sjukdom och ALS. Preparaten verkar genom att generera nya stamcellstyper och att skydda befintliga nervceller. Förhoppningen är att kunna ta fram nya behandlingar för patienter som drabbats av progressiva neurodegenerativa sjukdomar.

Enligt pressmeddelandet kommer Neuronova att omstruktureras och bli skuldfritt om förvärvet genomförs. Bolagets utvecklingsinsatser kommer dock att fortsätta under Neuronovas nuvarande vd Anders Haegerstrand.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125