23948sdkhjf

Genpatent-tvist i USA tas upp i högsta domstolen

"Det tyder på att minst fem av nio domare tycker att det finns mer att säga i frågan", säger patentexperten Niklas Mattsson.
Turerna kring huruvida det är möjligt att ta patent på gener har varit många i USA. Nu tas fallet på nytt upp i USA:s högsta domstol, Supreme Court.

- Supreme Courts beslut om att på nytt ta upp fallet tyder på att minst fem av de totalt nio domarna som sitter där tycker att det finns mer att säga i frågan, säger Niklas Mattsson, patentkonsult på Awapatent, som följer utvecklingen i USA.

Niklas Mattsson spår att domstolen kommer att modifiera rådande praxis vad gäller patentering på gener, men hur förändringen skulle bli är ännu oklart.

Skulle Supreme Court gå på patientorganisationernas linje skulle detta innebära en risk för de bolag vars produkter är baserade på genpatent, menar Niklas Mattsson.

- Faller domen till patientorganisationernas fördel blir dessa patent i princip ogiltiga. Om någon skulle göra intrång i patenten, till exempel på gentester, skulle det bli svårt för dessa bolag att driva tvister om patentintrång, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125