23948sdkhjf

1 717 tjänster borta

Marknaden hann knappt hämta sig efter finanskrisen 2008 innan en ny ekonomisk oro slog till. Sedan årsskiftet har varslen haglat globalt och i Sverige har ett tiotal bolag gjort betydande nedskärningar.
Astrazenecas beslut om att lägga ner forskningen i Södertälje står för den hittills största förändringen för den svenska arbetsmarknaden inom life science i år. Nedläggningen i Södertälje och neddragningarna i Mölndal resulterade i att totalt 1 500 tjänster försvann. Men det är inte bara Astrazeneca som tvingats skära ner under året. Lundabolaget Active Biotech och Stockholmsbaserade Karo Bio meddelade i februari att de skulle skära ner 25 respektive tio tjänster från sina forskningsverksamheter. I mars försvann 35 tjänster från Orexo och juni minskade Karo Bio arbetsstyrkan med ytterligare tio personer.



I juni beslutade
medicinteknikbolaget Getinge att göra som Carmel Pharma och St Jude Medical gjort året innan, att sänka kostnaderna genom att flytta produktionen utomlands. I samband med att delar av produktionen av autoklaver flyttade till Kina försvann 70 tjänster från Halmstadsverksamheten.

Även i södra Sverige har jobb försvunnit. Till följd av att Bioinvent la ner forskningsprojektet TB-402, som utvecklades för behandling av blodproppar, försvann 21 arbetstillfällen och så sent som i oktober sades ytterligare 20 medarbetare upp genom nya sparplaner. Även danska Leo Pharma tvingades skära ner under hösten vilket innebar att 20 tjänster från bolagets svenska verksamhet försvann.

Trenden är dock inget lokalt för Norden utan märks även globalt där flera stora läkemedelsjättar varslat under året.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079