23948sdkhjf

Pfizer omprövar virtuell studie

Nu har företaget sett över studieupplägget och planerar att göra ett nytt försök med sin virtuella studie mot överaktiv blåsa.
Läkemedelsbolaget Pfizer testade för ett par år sedan att låta patienterna själva rapportera in sina resultat i en klinisk prövning. Studien misslyckades dock på grund av för att företaget inte klarade av att rekrytera tillräckligt många patienter.

Anledningen till det låga deltagarantalet var enligt Pfizers chef för klinisk innovation, Craig Lipset, att urvalskriterierna var för snäva.

- Vi letade efter svårare fall av överaktiv blåsa. När patienterna anmälde att de hade överaktiv blåsa, vilket många gjorde visade det sig att de inte hade så svåra besvär som just det här protokollet krävde, sa han nyligen i en intervju med internetsajten Outsourcing pharma.com.

Studieupplägget har nu förändrats på några mindre punkter, den största skillnaden blir att den nya studien ska utföras i EU i stället för USA.



Målet med Pfizers virtuella
studie är att ta fram en metod som kan förenkla för patienten och minska kostnaderna för företaget. Originalstudien gick under namnet Remote och hade som mål att undersöka effekt och säkerhet hos läkemedelskandidaten Detrusitol. Tanken var att patienterna skulle rekryteras via internet, registera sig och därefter själva sköta sitt deltagande i prövningen och sedan rapportera in sina resultat.

När studien drog igång var det den första helt virtuella kliniska prövning som amerikanska läkemedelsverket FDA godkänt. Men ett drygt halvår senare kunde Pfizer konstatera att studien inte gått som de hoppats.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063