23948sdkhjf

Grönt ljus för Perjeta

CHMP har ställt sig positiv till Roches ansökan om marknadsföringsgodkännande för läkemedelskandidaten Perjeta mot bröstcancer.
CHMP som förespråkar ett marknadsföringsgodkännande skriver i sitt tillkännagivande att ”Perjeta är avsett att användas i kombination med trastuzumab och docetaxel i vuxna patienter med HER2-positiv metastatisk eller lokalt återkommande bröstcancer som inte går att operera bort. Vidare ska patienterna inte tidigare genomgått anti-HER2-terapi eller kemoterapi för sina metastatiska sjukdomar.”



– Vi räknar med
att Perjeta ska vara godkänt och klart för den europeiska marknaden i mitten av februari 2013, säger Tommy Ringart, kommunikationschef på Roche AB.



Redan i juni 2012
godkände den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA pertuzumab under namnet Perjeta för behandling i första linjen av spridd HER2-positiv bröstcancer tillsammans med Herceptin (trastuzumab) och docetaxel. Beslutet baserades på studieresultat från den internationella vetenskapliga studien, Cinical evaluation of Pertuzumab and Trastuzumab, CLEOPATRA som är en internationell fas III-studie och omfattar 808 patienter med spridd HER2-positiv bröstcancer.



Resultat från studien
presenterades på bröstcancerkongressen i San Antonio i USA och visar att risken för att dö i sjukdomen under studiens uppföljningsperiod minskade med 34 procent.

I Sverige får närmare 8 000 kvinnor bröstcancer varje år och ungefär 15 procent av dem har HER2-positiv bröstcancer. Det är en cancerform med en ökad risk för spridning och återfall. Vid HER2-positiv bröstcancer stimulerar HER2 kraftig celltillväxt och celldelning. Det är enbart kvinnor som har en HER2-positiv tumör som kan komma ifråga för behandling med antikropparna Herceptin och pertuzumab.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.361