23948sdkhjf

Innovation testas på plats

Vinnova satsar 20 miljoner på miljöer som ska skapa innovativa lösningar i vården och stärka företags konkurrenskraft.
Fem projekt och sjutton förstudier har fått pengar för att sätta upp så kallade testbäddar inom vård och omsorg

–Syftet med testbäddarna är dels att göra innovativa produkter, tjänster och organisationslösningar tillgängliga för vård och omsorg, dels att stärka företagens konkurrenskraft, säger Johanna Ulfvarson, programledare på Vinnova.

Skapar testmiljö

Enligt Johanna Ulfvarson kan en testbädd vara stor som en stadsdel eller liten som en vårdavdelning, det de har gemensamt är att de utgör en gynnsam miljö där en viss typ av företag kan utveckla och testa sina produkter eller tjänster och få feedback på hur de fungerar.

– Satsningen är mycket efterfrågad från fl era håll, många företag menar att den här typen av testmöjligheter är den pusselbit som fattas i deras produktutveckling.

Ett av projekten som fått pengar är Karolinska testbädd som har som mål att etablera en testbädd med inriktningen telemedicin och e-hälsa. Projektet, som tilldelats tre miljoner kronor, leds av Jonathan Björkehag, medicinteknisk civilekonom på Karolinska universitetssjukhuset.

– Just nu är vi mitt uppe i arbetet med att strukturera och vidareutveckla verksamheten. Vi arbetar proaktivt med att identifiera företag och deras behov som testbädden ska kunna stödja. Därefter ska vi vidareutveckla våra erbjudanden. Främst vänder vi oss till företag i Sverige, gärna med ambition att expandera även utomlands.

Verksamheten bygger på flera projekt för vård på distans från de senaste tio åren och har haft sponsring från Vinnova sedan 2011. Flera företag och organisationer är involverade i utvecklingen av testbädden.

– Förutom klassiska medicinteknikföretag så vänder vi oss till bland annat läkemedelsbolag och företag som utvecklar mobila applikationer, samt akademin och internt utvecklingsarbete på Karolinska. Tanken är att testbädden ska erbjuda tjänster för både större och mindre företag men även verka för samarbeten dem emellan.

Pengarna ska räcka i ett år med möjlighet till förlängning i upp till tre år, sedan är det tänkt att testbädden ska vara självfinansierande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062