23948sdkhjf

Nytt implantat ersätter skadat mellanöra

Världsunik uppfinning från Chalmers har godkänts av Läkemedelsverket för en klinisk studie.
Det nya implantatet på knappt sex centimeter opereras in precis bakom örat direkt mot skallbenet, som utnyttjas för att leda ljudvibrationer till innerörat, så kallad Bone Conduction Implant, BCI. Det behöver inte förankras i skallbenet med en titanskruv genom huden vilket gör att patienten slipper riskera hudinfektioner runt infästningen och oro för att tappa titanskruven. Om tekniken fungerar blir ljudvolymen runt fem decibel högre och diskantkvaliteten bättre jämfört med tidigare benförankrad teknik, Bone Anchored Hearing Aid, Baha.

– Ljudet av din egen röst hör du till 50 procent med hjälp av benledning, så du upplever benlett ljud som helt naturligt, säger professor Bo Håkansson på Institutionen för signaler och system, Chalmers, som tillsammans med sitt forskarlag har utvecklat det unika implantatet i ett pressmeddelande.

Den första operationen gjordes den femte december av överläkare Måns Eeg-Olofsson på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, medicinskt ansvarig i projektet.

– Allt verkar fungera som tänkt så här långt, säger han i pressmeddelandet.



Tekniken är utformad
för att hantera mekaniska hörselskador för individer som har drabbats av kroniska öroninflammationer, bensjukdomar eller har medfödda missbildningar på ytteröra, hörselgång eller mellanöra. För dem fungerar sällan vanliga hörapparater, som kompenserar för neurologiska problem i innerörat. Snäckans funktion får emellertid inte vara alltför dålig för att benledd hörsel ska fungera.

– Hur mycket nedsättning som kan tolereras skall vi försöka ta reda på i den kliniska studien, säger Bo Håkansson.



Han och hans kollegor
vill snabbt komma igång med studien som ska omfatta 20 patienter som helst inte redan är behandlade med Baha-teknik. Studien kommer ligga till grund för CE-märkningen. De räknar med att kunna presentera de första kliniska resultaten under 2013 och enligt forskarnas planer är benledningsimplantatet redo för marknaden om ett eller ett par år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125