23948sdkhjf

Karolinska Development gör strategisk miljonaffär

Karolinska Development säljer aktier för 220 miljoner till Rosetta Capital Limited.
Karolinska Development tillkännager i dag att ett syndikat under ledning av Rosetta Capital Limited, en investerare inom life science, kommer att förvärva en minoritetsandel av Karolinska Developments aktier i 13 av bolagets 25 portföljbolag för 220 miljoner kronor.

I och med transaktionen kommer Karolinska Development att överföra innehavet i 13 av bolagets portföljbolag till ett nytt investmentbolag vid namn KDev Investments AB.

– Vi är självklart mycket glada och stolta över den här affären. Rosetta är en stor och erkänd investerare inom life science. De har naturligtvis gjort en genomgripande due diligence av samtliga 13 bolag i KDev Investments portfölj och kommer fortsätta att investera i de enskilda bolagen, säger Torbjörn Bjerke, vd för Karolinska Development.

– Det är en lite ovanlig affär för Sverige, men internationellt sker många sådana här affärer. Den ger oss naturligtvis mer kapital som vi kan använda för investeringar i alla våra portföljbolag och för att ta in fler projekt. Det stärker även vår position i förhandlingar med externa partners, inklusive pharma-parners, tillägger Torbjörn Bjerke.



I KDev Investments portfölj
ingår både tidiga projekt och sådana som befinner sig i klinisk fas, samt några teknologitillgångar. Rosetta förvärvar 7,33 % av stamaktierna i KDev Investments för 110 miljoner kronor samt preferensaktier i samma bolag för ytterligare 110 miljoner kronor. Den avtalade köpeskillingen ger ett totalt värde på KDev Investments portfölj om ca 1 500 miljoner kronor, ungefär två gånger Karolinska Developments investering i samma portfölj och 23 % över det redovisade verkliga värdet. Efter transaktionen kommer Karolinska Developments likvida medel samt kortfristiga placeringar att uppgå till ca 500 miljoner kronor.

Det första delbeloppet om 203 miljoner kronor kommer att erhållas i samband med slutförandet av affären, beräknat till den 31 januari 2013, och det andra delbeloppet förfaller till betalning när den totala ackumulerade avkastningen från KDev Investments AB uppgår till 17 miljoner kronor.

– Det uppnås när vi fått igenom den första affären med en industriell partner. Men när det inträffar går inte att säga i nuläget, säger Torbjörn Bjerke, som även tror att affären kommer att ge ringar på vattnet och skapa uppmärksamhet för kvalitén på svenska innovativa life science-företag i allmänhet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078