23948sdkhjf

KI:s praktikprojekt för forskare får mer pengar

Precis före jul blev det klart att det pilotprojekt som KI drog igång under 2012 med praktik för doktorander och disputerade forskare får utökade resurser under nästa år.
Forskarpraktikprojektet går ut på att forskare får chansen att jobba i ett projekt på ett företag eller myndighet. Karolinska Institutet, KI, står för forskarens lön i två månader, om sedan tycke uppstår och möjligheterna finns kan företaget ta över finansieringen. Kravet som ställs för att forskaren ska få söka en praktikplats är att denne är verksam på KI.

- Det är jätteroligt att vi får pengar till att fortsätta med projektet, vi har velat prova det här i flera år och är väldigt nöjda med pilotomgången.

- Enligt utvärderingen är det åtminstone fyra forskare som har fått möjlighet stanna kvar på sina nya jobb, de andra har fått ett utökat nätverk och en del har skapat nya samarbeten. De doktorander som gjort en månads praktik under sin utbildning har fått värdefulla kontakter utanför akademin säger Kerstin Beckenius på KI Career service

Flera olika företag och myndigheter nappade på premiärerbjudandet, enligt Kerstin Beckenius var det fler än det fanns pengar till.

- Intresset var så pass stort, både från stora och små bolag och myndigheter, att vi tvingades säga nej till några av dem.Till nästa år räknar vi med att kunna erbjuda 15-20 forskare och cirka 12 doktorander praktikplatser.



Typen av projekt varierade
också väldigt mycket beroende på vilket företag eller myndighet som höll i det.

- Det var allt från rena labbprojekt till utredningsarbete på regeringskansliet. Två av dem handlade om att ta fram underlag till regeringens forskningsproposition.



Nästa omgång av
forskarpraktik och doktorandpraktik drar i gång i februari.

- Vi kommer att bjuda in olika aktörer till en träff där vi berättar mer om programmet och det finns möjlighet att ställa frågor.



Det finns även möjlighet
att anlita en doktorand som gör praktik en månad under sin forskarutbildning på KI sedan 2011.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079