23948sdkhjf

"Billigare än traditionell läkemedelsutveckling"

Saromics Biostructures och Red Glead Discovery startar fragmentbaserade läkemedelsprojekt tillsammans. "Vi blir som ett läkemedelsbolag i miniatyr", säger Saromics vd Björn Walse.
I våras flyttade Saromics Biostructures och Red Glead Discovery in i Astra Zenecas gamla lokaler som den skånska stiftelsen Medicon Village tagit över. Saromics Biostructure specialiserar sig på strukturbaserad läkemedelsdesign och jobbar mycket med synkrotronanläggningen Max-lab för att fastställa proteinstrukturer. Red Glead Discovery är en avknoppning från Astra Zenecas forskningsanläggning i Lund och fokuserar på att ta fram lead-substanser och småmolekylära läkemedel.

Efter ett par diskussioner upptäckte bolagen att de kompletterar varandra och i slutet av oktober sjösattes ett gemensamt forskningsprojekt i vilket bolagen ska ta fram ett fragmentbibliotek,bestående av små kemiska substanser. Utifrån fragmentbiblioteket räknar bolagen med att kunna utveckla ett par potentiella läkemedelskandidater.

– När vi väl byggt upp biblioteket finns det inget som hindrar oss från att starta upp flera projekt, men nu fokuserar vi på sjukdomar som uppstår efter epigenetiska förändringar. Det gäller främst inom onkologi, men flera studier har på senare tid även visat att epigenetiska dysfunktioner kan ligga bakom även diabetes och inflammationssjukdomar, säger Björn Walse, vd på Saromics Biostructures.



Fragmentbaserad läkemedelsutveckling
har fått större genomslag på senare tid och i augusti 2011 godkändes det första läkemedlet som tagits fram genom metoden, Roches hudcancerpreparat Zelboraf med den aktiva substansen vemurafenib. Fler företag i Sverige arbetar med metoden och Stockholmsbolaget Sprint Bioscience sålde precis sitt första projekt till ett brittiskt företag.

– Fördelen med att arbeta med fragmentbaserad läkemedelsutveckling är att det inte kostar lika mycket och inte tar lika lång tid som traditionell läkemedelsutveckling. Det går väldigt fort och du kommer väldigt långt med väldigt lite resurser, säger Björn Walse.

En orsak till att kostnaderna hålls nere är att projekten inte kommer att drivas fram till kostsamma stadier som kliniska prövningar. Planen är att ta fram lead-substanser för att sedan sälja dem vidare till läkemedelsbolag som därefter vidareutvecklar projekten till klinisk fas. Å andra sidan ser Björn Walse möjlighet till fler synergier inom Medicon Village och tror att de säkert kan hitta samarbetsmöjligheter med delar av Lunds universitets cancerforskning som flyttar in på området inom kort.

Samarbetet mellan Lundabolagen kommer nu att löpa under ett till två år och lovande projekt kommer sedan att säljas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.359