23948sdkhjf

Industrispionagen ökar

Svenska läkemedelsbolag utsätts för spionage utan att veta om det.
Sveriges Radios Ekot rapporterade under morgonen att antalet fall med industrispionage från länder som Kina, Ryssland och Indien ökar mot svenska storföretag och forskningsinstitutioner. Enligt uppgift från Försvarets radioanstalt, FRA, handlar de ökade fallen om spionage där länder vill komma över företagshemligheter för att vässa landets egna företag i den internationella konkurrensen. Nu berättar FRA-experten Fredrik Wallin att svenska läkemedelsbolag och forskningsinstitutioner verksamma inom den medicinska forskningen finns bland målen och att mörkertalet kan vara stort.

- Vår signalspaning är riktad mot utländska mål men i enstaka fall ser vi mål även i Sverige. Det handlar om storbolag, forskningsinstitutioner och statligt ägda bolag som utsätts för intrång inom sektorer som försvarsindustri och högteknologiska sektorer som rymd- och flygteknologi samt läkemedel, säger Fredrik Wallin, expert i signalunderrättelsetjänst på FRA.

Personerna bakom spionagen är inte vanliga hackare vars syfte är att stoltsera med att de kom över informationen utan handlar enligt Fredrik Wallin om statliga och statsunderstödda aktörer. Syftet är att hitta information som kan hjälpa den egna industrin.

- Det vi ser är ett axplock av de företeelser som sker i Sverige men av det vi ser så förekommer det mycket intrång mot läkemedelssektorn. Det handlar om forskningsresultat i alla former av högteknologiska områden där Sverige är i framkant, säger han.

Bolagen vet inte alltid om att de varit utsatta för industrispionage då intrånget inte nödvändigtvis lämnar spår.

- Vi ser mest till de statliga bolagen och rapporterar vissa fall till Säkerhetspolisen eller Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Vi vill inte avslöja eller peka ut enskilda bolag som utsätts för intrång men det är klart att vi i vissa fall uppmärksammar dem på att det förekommer systematiska intrång.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079