23948sdkhjf

Umeå prisas trippelt

Forskare prisas för sina insatser inom ALS-forskningen.
För tredje gången är det forskare vid Umeå universitet som får Ulla-Carin Lindquist-pris för forskning inom förlamningssjukdomen ALS. Årets utmärkelse går till Anna Birve, forskningsingenjör, biolog och har doktor i genetik, som får 300 000 kronor från stiftelsen Ulla-Carin Lindquist.

Anna Birve ingår också i den forskargrupp som tidigare fått priset vid tidigare tillfällen, 2011 års pris tilldelades professor Peter M. Andersen och priset 2009 gick till professor Stefan Marklund.

Priset delas ut årligen till minne av nyhetsankaren och tv-profilen Ulla-Carin Lindquist som diagnosticerades med ALS under våren 2003 och avled mindre än ett år senare.

Anna Birve tilldelas priset med motiveringen:

"[Anna Birve har] varit djupt involverad i att identifiera och kartlägga genetiska varianter (mutationer) som antingen kan öka eller minska risken för att bäraren av mutationen utvecklar ALS. Under 2012 har Anna Birve haft en nyckelroll i upptäckten av att en mutation i genen PGC-1a verkar ha en skyddande effekt hos män men inte hos kvinnor. För sin framstående och idoga forskning om ALS tilldelas Anna Birve 2012 års Ulla-Carin Lindquist-pris.”
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062