23948sdkhjf

Skåne överklagar TLV-förbud

Tycker fortfarande att landsting får teckna egna prissättningsavtal med läkemedelsbolag.
Förra veckan tog Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, ställning i frågan om Region Skåne får teckna egna avtal om prissättning av läkemedel och förbjöd den typen av rabattavtal. Region Skåne delar dock inte TLV:s uppfattning och överklagar nu förbudet.

Frågan om landsting får göra egna överenskommelser med företag vars läkemedel är subventionerade och säljs på apotek har varit aktuell sedan våren 2012 då Region Skåne ingick avtal med UCB Pharma kring ett läkemedel mot reumatism, en så kallad TNF-hämmare. Enligt överenskommelsen skulle Region Skåne få en återbäring på 15 procent av all försäljning av orginalläkemedlet Cimzia som såldes av UCB Pharma och snart därpå uppmanade Region Skåne apoteken i regionen att undvika parallellimporterade varianter av läkemedlet. Apoteken, som vanligtvis har möjlighet att tjäna pengar på att omförhandla priset på läkemedel som saknar generika, tog avstånd från uppmaningen och frågan gick därefter vidare till myndighetsnivå.



I samband med
beslutet förra veckan uttryckte TLV förståelse för att lagen kan tolkas på olika sätt och skulle gärna se att lagstiftningen sågs över.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078