23948sdkhjf

"En hel generation kan gå förlorad"

Dåliga anställningsförhållanden, svagt ledarskap och osäker finansiering för unga forskare gör att återväxten på Sveriges lärosäten är hotad.
En utredning från Kungliga Vetenskapsakademin, som presenterades på Naturvetarnas seminarium Excellent ledarskap för excellent forskning, visar att unga forskare i Sverige publicerar mindre banbrytande forskning jämfört med sina kollegor i de flesta europeiska.

– Sverige har spetsforskning men jämfört med till exempel Norge och Danmark så är spetsen väldigt smal, sa Gunnar Öquist i samband med att han presenterade resultatet av utredningen.

Enligt utredarnas analys beror de dåliga resultaten på att Sveriges forskningspolitik missgynnat unga forskare under en längre tid.

– Universiteten är den svaga länken i forskningssystemet. Problemet är att det är ett konglomerat mellan områdena utbildning och forskning trots skilda målsättningar. Resultatet har blivit en försvagning av den högsta kvalitetsmålsättningen, banbrytande forskning, sa Gunnar Öquist.

Receptet för att få igång återväxten är, enligt Gunnar Öquist, en mer uppstyrd och formell rekrytering tillsammans med ett starkare ledarskap.

– Rekrytering bör användas som ett instrument för att skapa kreativa miljöer. Som det ser ut i dag så klonar etablerade forskningsledare sitt eget folk in i systemet, det har lett till en succesiv minskning av projektstöd till individer med nyskapande idéer. Universiteten måste också ta mer ansvar för forskarnas försörjning än vad de gör i dag, sa han.

Gunnar Öquist får medhåll från Christian Broberger, forskare på KI och ordförande i Sveriges unga akademi som också deltog i en paneldiskussion tillsammans med Anders Hamsten, ny rektor på KI, och Peter Honeth, pressekreterare på Utbildningsdepartementet.

– Det som vi finner mest oroande är den dåliga återväxten av unga forskare, det finns risk att en hel generation går förlorad. Inavelstendensen är stark och systemet bäddar för att tronarvingar gynnas, sa Christian Broberger

Anders Hamsten stödjer också förslaget om att universiteten ska ta mer ansvar för forskarnas försörjning och vill se tydligt kommunicerade krav när tjänster tillsätts.

– Ledningen bör definiera målen men själva bedömningen bör göras av utomstående, så kallad peer review, det både förenklar och effektiviserar processen, sa han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062