23948sdkhjf

20 hetaste FoU-bolagen

Uppsala-Stockholmregionen rankar 20 hetaste bolagen för investerare.
Stockholm Business Region har tillsammans med konsultbolaget Avanture tagit fram en topplista på 20 life science-bolag i Uppsala-Stockholmregionen som ska vara attraktiva för investerare. Topplistan går under varumärket Stockholm-Uppsala Life Science Investment Hotlist och har premiär i år.

- Det är en komplex värld med många bolag inom Uppsala-Stockholmregionen likaså är det en komplex värld med investerare som befinner sig i olika faser. Ambitionen med den här topplistan är att sätta några av de bästa bolagen från regionen på investerarnas radar samt att dra ljus till och väcka intresse för regionen i stort, säger Ylva Hultman Erlansson, life science-ansvarig på Stockholm Business Region Development.

Det är framförallt internationella investerare som satsningen vänder sig till. Kraven för att företagen ska platsa på listan är att de genom forskning ska ha tagit fram en produkt eller tjänst som kan bli en kommersiell produkt för den globala marknaden. Bolagen ska dock, om de inte redan är etablerade på marknaden, vara nära kommersialiseringsfas.

Är det inte i tidigare fas behovet av finansiering är som störst?

- Jo, så är det. Men samtidigt så finns det ett glapp mellan bolagens och investerarens viljor. Jag har varit på många investerarmöten där bolag i tidig fas vill ha en mindre summa för att komma vidare och investeraren är beredda på att gå in med större summor och där möts de inte, säger Ylva Hultman Erlandsson och fortsätter:

- Den här typen av bolag är också i behov av pengar och med den här satsningen vill vi satsa där det ger resultat.

Vid utvärderingen identifierades totalt 630 bolag i både Uppsala och Stockholm som enligt kraven passar in på listan, men än har inte alla bolag värderats.

- Vi har börjat med bolagen som finns i våra nätverk, men tanken är att utöka listan successivt så att fler företag ingår framöver.

På listan finns i dag 20 företag, bland annat medtech-bolag som Biovica och Episurf Medical samt biotech-bolag som Biolamina och Xbrane Bioscience.

Finns det inte en risk att de företag som inte hamnar på listan hamnar i skymundan för investerarna?

- Nej, tvärtom. Satsningen ska göra att Uppsala-Stockholmregionen får utrymme i media och i internationella dialoger. Tanken är att det ska bli en “follow me”-metod där andra investerare hakar på allt eftersom företagen i regionen blir kända.

Bland kriterierna som bolagen värderats efter finns graden av innovationshöjd, ledarskapet och universitetsanknytningar.

- Viktigt har varit att bolagen inte tillverkar engångsprodukter utan har en stark innovationshöjd och kan utveckla nya innovativa idéer. Det tillsammans med ledarskapet har varit väldigt viktigt i utvärderingen. Vi har tittat särskilt på personerna i ledningsgruppen, om de är trovärdiga, drivna och har internationella nätverk. Ledarskapet är jätteviktigt för investerarna.

Diamyd Medical, som också finns med på listan, har mött många bakslag på senare tid. Hur tänker ni där?

- Vi har sett Diamyd utifrån potentialen om de skulle lyckas. Det har svängt en del för företaget det senaste, från fas III-studier till att satsa på nytt fokusområde, och när vi började den här utvärderingen var det ett intressant företag för investerare. Samtidigt så pågår det fortfarande forskning på diabetesprojektet och det är lite för tidigt för att dödförklara det än. Skulle diabetesprojektet flyga så skulle det vara jätteroligt att det var ett litet företag från Stockholm som lyckades med det.

Vad ska bolag som vill vara med på listan göra?

- Då är det bara att höra av sig till oss.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063