23948sdkhjf

Flera samarbeten på gång

Drygt två månader efter starten har forskningsinstitutet SP Process Development fått kontakt med flera kunder. Men den delvis statligt finansierade verksamheten ska inte konkurrera med befintliga bolag, menar den nytillsatte vd:n.
I februari 2013 klippte näringsminister Annie Lööf bandet och förklarade forskningsinstitutet SP Process Development öppet. Redan har institutet fått kontakt med ett flertal potentiella kunder, men Magnus Larsson, vd på institutet sedan tre veckor tillbaka, är förtegen om vilka.

- Vi har kontakt med ett dussintal aktörer där det inte bara pratas. De verkar inom ett brett område, inte bara läkemedel, det kan jag säga. Vi har även hört av internationella intressenter, säger han.

När forsknings- och innovationspropositionen släpptes och det stod klart att forskningsinstitutet skulle få statlig finansiering väcktes en del frågetecken och kritiker menade att staten gick in och konkurrerade på ett område där det redan fanns befintliga verksamheter. Men Magnus Larsson menar att det inte ska bli några större problem.

- Vi har haft diskussioner med företag som är aktiva inom liknande verksamhetsområde och vi anser att vi skiljer oss från dem vad gäller de tjänster som vi erbjuder.

- Det finns ingen anledning för staten eller SP att gå in på områden där det redan finns aktörer. Visst, det kan hända att vissa bitar överlappar, men inte själva kärnverksamheten.

Forskningsinstitutet har i dagsläget 35 anställda men målet är att öka personalstyrkan framöver.

- Vi räknar med att drygt fördubbla antalet anställda under de år vi har finansiering. Men det är under förutsättning att vi får in uppdrag, kommerisiella eller genom anslag, som kan finansiera det, säger han.

- Just nu är känslan att det ser positivt ut, men ökar vi personalstyrkan måste det ske ansvarsfullt. Finns det en efterfrågan på de tjänster som vi erbjuder så får vi ju skala upp verksamheten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078