23948sdkhjf

Högre krav på framtidens life science-personal

Företagen vill i allt större utsträckning hyra in konsulter, gärna med skräddarsydd kompetens. Enligt Åsa Rune, konsultchef på Medhouse, är framtidens life science-personal konsulter med kunskap om allt från medicinska terapiområden till landstingspolitik och market access.
Life science-branschen har de senaste åren genomgått stora förändringar, stora bolag har dragit ner sin verksamhet och många små har bildats. I och med det förändras också villkoren på arbetsmarknaden.

– Vi har funnits i branschen sedan 1999 och under den tiden har det skett stora förändringar. För ungefär sju år sedan hade de stora bolagen egna stora säljstyrkor med till exempel key account managers och läkemedelskonsulenter, i dag hyr man in konsulter på många av de posterna, säger Åsa Rune, konsultchef på konsultbolaget Medhouse.

Enligt henne finns det en tydlig trend som går mot att

företagen ställer högre krav när de ska hyra in en konsult än de gjort tidigare.

– Jag upplever att företagen vill ha mer kompetens i en och samma person, helst en kombination av fördjupade och breda kunskaper. Det kan till exempel röra sig om en person som har erfarenhet från det aktuella terapiområdet samt kunskap inom produktlanseringar och upphandlingar.

Konsulttjänster som är på uppgång är bland andra medical science liasion, säljare, key account manager, och tjänster inom digital marknadsföring och market access.

Det är inte alltid helt lätt att uppfylla alla önskningar, särskilt inte om det ska ske på kort varsel vilket ofta är fallet.

– När företagen vänder sig till oss är det ofta ganska bråttom och om det rör sig om en smal profil så kan det ibland vara lite knepigt att få tag på någon i tid.

Fler vill konsulta

De senaste årens neddragningar och omorganisationer i life science-branschen varit gynnsama för konsultföretagen.

– Inhyrd personal kan gå på kortare varsel än en anställd om det behövs, det ger företagen en kostnadskontroll och flexibilitet som de gärna betalar för. Oroligheterna på marknaden har också gjort att fler och fler väljer att arbeta som konsulter.

– Våra konsulterna är fast anställda hos oss och hyrs sedan ut till olika kunder. Eftersom vi kan erbjuda en fast tjänst kan vi också locka till oss folk som har tills vidare anställningar. Åsa Rune tror inte att en eventuell stabilisering av marknaden skulle göra att de flesta bolagen går tillbaka till att anställa stora säljstyrkor

– Jag tror att det alltid kommer att finnas en viss mängd fasta tjänster men andelen personer som jobbar i konsultföretagen har ökat under flera år och jag tror att det är en utveckling som håller i sig, säger hon.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078