23948sdkhjf

EU dissar Spanien och Italiens invändningar mot gemensamt EU-patent

EU-domstolen avfärdar Spaniens och Italiens försök att stoppa de övriga medlemsländernas försök att bilda ett gemensamt patentsystem i EU.
EU-domstolen förkastade på tisdagen Spaniens och Italiens försök att stoppa de övriga 25 EU-länderna att införa ett gemensamt EU-patent. Det tillkännagav domstolen i ett pressmeddelande.

Domstolen godkände därmed att de 25 länderna inleder ett så kallat fördjupat samarbete med ett EU-patent utan Spanien och Italien.

"I motsats till vad som påstås så skadar inte det omstridda beslutet (att starta ett fördjupat samarbete) den inre marknaden eller den ekonomiska och sociala sammanhållningen av EU", skrev domstolen.

"Eftersom det är omöjligt för (alla) medlemsländer att enas om ett gemensamt system för hela EU inom en rimlig tid så bidrar det omstridda beslutet till europeisk integration", ansåg domstolen.

Spanien och Italien väckte talan mot ministerrådets beslut 2011 att tillåta ett fördjupat samarbete. Spanien och Italien har valt att stå utanför i protest mot att de anser sina språk diskriminerade. Patentets arbetsspråk blir engelska, franska och tyska.

Kostnaden för en patentansökan väntas kosta 4 700 euro mot nuvarande 36 000 euro.



Ratificering av
lagstiftningen pågår i de 25 länderna. Den väntas träda i kraft i januari 2014 och de första patenten utfärdas under våren 2014.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063