23948sdkhjf

Flera bolag på plats

Tre life science-bolag har slagit sig ner i Astrazenecas gamla lokaler i Södertälje och ett fjärde är på väg in.
Drygt två månader efter att det nybildade bolaget Acturum klev in och köpte upp Astrazenecas nedlagda forskningsanläggning i Södertälje har bolaget fått nya hyresgäster. Redan har tre bolag flyttat in och ett fjärde är på väg in. Forskningsbolaget Metasafe är det företag som kommit längst och redan har börjat vända sig till kunder. Bolaget har bildats av fyra forskare från Astrazeneca och arbetar med uppdragsforskning, både preklinisk och i klinik, och har specialiserat sig på metabolism.

- Vi är mycket nöjda med att få etablera oss här, i förstklassiga kompletta forskningslokaler med modern utrustning såsom högupplösande masspektrometrar som passar vår verksamhet väl. Tillsammans med andra företag inom life science skapar vi en stimulerande forskningsmiljö med stora möjligheter till synergier, säger Johanna Haglund, vd för Metasafe och en av grundarna till bolaget, i ett pressmeddelande.

Vägg i vägg med Metasafe sitter Biq Pharma, ett annat life science-bolag som slagit rot i Astrazenecas gamla lokaler. Biq Pharma grundades av Christer Johansson och Ulf Appelgren, som tidigare varit anställda på Astrazeneca, och erbjuder projektsupporttjänster inom läkemedelsutveckling.

- Vår affärsidé är att hjälpa bolag från idé till marknad med en färdig produkt. Vi fungerar som en lots genom preklinik till klinisk utveckling till marknad, säger Ulf Appelgren som är laboratoriechef på bolaget, och fortsätter:

- När ett bolag har en idé kan vi hjälpa till med bland annat se till att material tillverkas till studierna, att skriva regulatoriska dokument till myndigheter och att genomföra kemiska analyser. Vi kan även ta ansvar för projektledning.

I dagsläget har bolaget två anställda, Christer och Ulf, men tanken är att de ska hyra in konsulter vid behov. Bolaget har också tillgång till tillverkningsutrustning och förhoppningen är att också kunna erbjuda tjänster inom läkemedelstillverkning till studier.

- Vi arbetar i huvudsak inom proteinbaserade läkemedel och stora molekyler vad gäller analysdelarna, men vad gäller projektledning kan vi även ta oss an projekt som baserar på småmolekyler, säger Ulf Appelgren.

Det tredje bolaget som slagit sig ned i Södertälje är Novandi som specialiserat sig på radiokemi.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078