23948sdkhjf

Dömd till fängelse för manipulation av forskning

En man döms till tre månaders fängelse efter att ha manipulerat preklinisk data som låg till grund för kliniska studier.
Steven Eaton arbetade med prekliniska studier för CRO-företaget Aptuit i Storbritannien. När företaget 2009 upptäckte att Eaton sannolikt hade manipulerat sina data kontaktade de den brittiska läkemedelsmyndigheten MHRA.

Myndigheten inledde då en förundersökning om brott mot ”Good Laboratory Practice Regulation”. Lagen har funnits på plats sedan 1999, men det här är första gången som den används.

MHRA:s utredning visade att Eaton rapporterat data mycket selektivt i flera år, ända sedan 2003. Han manipulerade bland annat data så att experiment som egentligen hade misslyckats såg lyckade ut. Analyserna han ansvarade låg bland annat till grund för att bestämma koncentrationen av läkemedel till kliniska prövningar. I dag dömdes Steven Eaton till tre månaders fängelse för manipulationen.

Flera hundra säkerhetsstudier har fått analyserats i efterhand för att kontrollera att den manipulerade datan inte påverkat kliniska studier som sedan använts i registeringsansökningar för nya läkemedel.

MHRA bedömer att flera nya läkemedel blivit försenade på grund av manipulationen, bland annat ett nytt läkemedel mot depression. Men när analysen nu är färdigställd ser de inte att några kliniska resultat behöver ifrågasättas.

– Men den här domen visar att vi inte tvekar att ställa någon inför rätt om deras handlingar kan äventyra människors hälsa, säger Gerald Heddel, chef över inspektion på MHRA, i en kommentar från myndigheten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078