23948sdkhjf

Creative Antibiotics likvideras

Efter en turbulent vår slås nu sista spiken i kistan för Creative Antibiotics. Vid en extra bolagsstämma i slutet av maj väntas styrelsen föreslå att företaget likvideras.
Med tom kassa och misslyckade försök att upprepa tidigare positiva forskningsresultat ser styrelsen för det Umeåbaserade bioteknikbolaget Creative Antibiotics ingen annan utväg än att likvidera bolaget.

- Det är jättetråkigt, och jag tror fortfarande mycket på den bakomliggande mekanismen som vår läkemedelskandidat riktar sig mot, säger Ulf Boberg, vd för Creative Antibiotics.

B olagets verksamhet har varit inriktad på att utveckla virulensblockerare som ett alternativ till dagens antibiotika. I första hand är det bakteriernas virulens, det vill säga förmåga att infektera celler, som man har fokuserat på. Men i våras rapporterade Creative Antibiotics att de inte lyckats upprepa de positiva resultaten från tidigare djurstudier med läkemedelsprojektet INP-11252 för behandling av bakterieinducerad lunginflammation. Under våren meddelade också bolaget att den egna kassan understeg hälften av det registrerade aktiekapitalet, vilket ledde till att handeln med företagets aktier på Aktietorget stoppades.

– Det innebar en nedåtgående spiral. Trots att vi har försökt med både en riktad emission och varit i kontakt med potentiella industriella investerare har vi inte lyckats få något intresse.

Det formella beslutet om likvidation väntas fattas på en extra bolagsstämma den 30 maj, men redan nu är bolaget under avveckling och den sju man starka personalstyrkan har varslats om uppsägning.

Vad händer med forskningen i bolaget?

– Det som är inlicensierat återlämnas till våra partners och förhoppningsvis kommer vi att hitta avnämare inom akademien som tar över något eller några projekt.

Creative Antibiotics bildades år 2000 och Ulf Boberg har varit verksam som vd i bolaget sedan hösten 2009.

Vad ska du själv göra nu?

– Först och främst ska jag vara med och avveckla bolaget på ett så bra sätt som möjligt. Vad som händer sedan får vi se.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063