23948sdkhjf

Köper kol-projekt i fas III

Astrazeneca utökar portföljen inom andningsvägssjukdomar.
Astrazeneca har ingått avtal om att förvärva Pearl Therapeutics, ett kaliforniskt privatägt bolag inriktat på andningsvägssjukdomar.

Förvärvet kommer att ge Astrazeneca tillgång till ett potentiellt nytt läkemedel mot kronisk obstruktiv lungsjukdom, kol, som för närvarande befinner sig i ett sent utvecklingsstadium, plus inhalator- och beredningsteknologi som kan ligga till grund för framtida kombinationsprodukter.

Kol-projektet, PT003, baserar på en kombination av formoterolfumarat, en långtidsverkande beta 2-agonist, och glykopyrolat, som är en långtidsverkande muskarinantagonist. Preparatet gick nyligen in i en klinisk fas III-studie och administreras genom inhalation.

Köpeskillingen är initialt 560 miljoner dollar, motsvarande 3 682 miljoner svenska kronor, och en senare betalning ska göras på upp till 450 miljoner dollar, motsvarande 2 958 miljoner svenska kronor, beroende på milstolpar och annat i det förvärvade bolaget.

Därutöver ska försäljningsrelaterade ersättningar på maximalt 140 miljoner dollar betalas, varför den sammanlagda förvärvskostnaden totalt kan bli 1 150 miljoner dollar, vilket är motsvarande 7 561 miljoner svenska kronor.

Transaktionen förväntas kunna genomföras under det tredje kvartalet 2013. Förvärvet har ingen påverkan på Astrazenecas prognos för 2013, enligt pressmeddelandet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062