23948sdkhjf

Alzecure flyttar till KI Science Park

Stiftelsen vill ta sin forskning närmare klinik. "Vi vill överbrygga gapet mellan akademi och industri", säger Jonas Ekstrand, vd för stiftelsen och tf vd för branschorganisationen Sweden Bio.
Nu flyttar stiftelsen Alzecure in i nya lokaler i KI Science Park i Flemingsberg. Stiftelsen utvecklar terapier och diagnostiska metoder för Alzheimers sjukdom och har startats av forskare och läkemedelsutvecklare från nedlagda Astrazeneca i Södertälje. Att valet föll på just KI Science Park är enkelt, enligt stiftelsens vd Jonas Ekstrand, också tillförordnad vd för branschorganisationen Sweden Bio.

- Vi vill överbrygga gapet mellan akademi och industri, och här ligger vi väldigt nära både världsledande grundforskning och klinik, säger han.

I dagsläget består stiftelsen av sju forskare och en doktorand, och arbetar med två huvudspår: att utveckla metoder för att få bort det skadliga placket i hjärnan vid Alzheimers sjukdom samt metoder för att få hjärnan att återhämta sig vid sjukdom. Bland annat handlar det om cellterapier, terapier med småmolekyler och biologiska läkemedel, men också om nya diagnostika och nya metoder för att diagnostisera neurodegenerativa sjukdomar.

Forskarna i Alzecure kommer visserligen från Astrazeneca, men läkemedelsprojekten är stiftelsens egna.

- Det finns mycket kunskap och idéer efter att ha arbetat i ett stort företag, liksom värdefulla nätverk världen över, säger Jonas Ekstrand.

I dagsläget är produkterna fortfarande långt ifrån marknaden, men Jonas Ekstrand poängterar att stiftelsen arbetar långsiktigt, vilket också underlättas av organisationsformen.

- Vi vill ta tidiga projekt från akademin och testa med industriell stringens och som stiftelse har vi lättare att göra det. Vi finansieras med mjuka pengar från anslag och filantroper, men hade vi verkat som bolag hade vi behövt hitta finansiering från exempelvis riskkapitalister.

Alzecure startade sin verksamhet för ett år sedan och registrerades som stiftelse i mars i år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063