23948sdkhjf

Karolinska Development investerar i finskt bolag

Går ihop med andra investerare och stoppar in pengar i preklin-projekt mot endometrios.
Investmentbolaget Karolinska Development gör tillsammans med danska Novo Seeds och finska Finnvera en investering i det finska biotech-bolaget Forendo Pharma. Investeringen kan ge upp till och med tio miljoner euro, motsvarande 88,6 miljoner svenska kronor, vilka fördelas över en treårsperiod.

Forendo Pharma har två läkemedelskandidater i utveckling. Projektet som är längst sprungen är fispemifene, som utvecklas som behandling av patienter med låga testosteronnivåer. Preparatet visat positiva resultat i fas II och bolaget söker nu en partner för den fortsatta utvecklingen. En annan läkemedelskandidat utvecklar Forendo Pharma mot endometrios, en sjukdom där vävnad som liknar livmoderslemhinnan finns utanför livmodern, vilket kan orsaka både smärta, oreglelbunden menstruation och ofrivillig barnlöshet. Preparatet mot endometrios baserar på en ensymhämmande substans och utvecklas i dag i preklinisk fas



Karolinska Development
går in med upp till tre miljoner euro och får genom investeringen en ägarandel på 21 procent.

- Vi ser detta som ett utmärkt tillfälle att investera i ett läkemedelsprojekt med potential att ge endometriospatienter en ny, effektiv och vältolererad behandling som förväntas ha många fördelar jämfört med nuvarande behandlingsalternativ. Parallellt kommer vi att stödja processen att hitta en partner för den fortsatta utvecklingen av fispemifene, säger Torbjörn Bjerke, vd för Karolinska Development, i ett pressmeddelande.



Forendo Pharmas
projekt är sprungna ur forskning på Åbos universitet och investeringen ska ge främst endometriosprojektet en skjuts framåt.

- Investeringen kommer att ge tillräcklig finansiering för att ta endometriosprojektet till ”proof-of-concept” och samtidigt öka affärsutvecklingsaktiviteterna för fispemifene, säger Risto Lammintausta, vd för Forendo Pharma.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079