23948sdkhjf

Medivir säljer Biophausia-del

Renodlar verksamheten och säljer av dotterbolag inom parallellimport till Unimedic för 125 miljoner kronor.
Forskningsbolaget Medivir tecknar avtal om att sälja dotterbolaget Cross Pharma till kontraktstillverkaren Unimedic. Cross Pharma är ett parallellimportbolag som importerar orginalläkemedel från olika EU-länder som de sedan säljer vidare till svenska apotek. Försäljningslikviden landade på 125 miljoner kronor och innebär dels en kapitalinjektion för Medivir dels vissa kostnadsbesparingar.

- Vi har under ett antal år investerat i Cross Pharma och dess struktur, vilket har lett till att bolaget i dag har en stark ställning i Sverige. Verksamhetens karaktär skiljer sig dock avsevärt från Medivirs övriga kommersiella verksamhet, vilken är inriktad på försäljning och marknadsföring av egna receptbelagda läkemedel. Efter avyttringen blir Medivir ett renodlat forskningsbaserat läkemedelsföretag med egna produkter på den nordiska marknaden. Försäljningen av Cross Pharma frigör dessutom kapital och stärker Medivirs goda finansiella ställning ytterligare, säger Maris Hartmanis, vd på Medivir, i ett pressmeddelande.

Cross Pharma är ett helägt dotterbolag till Biophausia, som i dag är en del av Medivir-koncernen. Medivir köpte upp Biophausia i juni 2011 efter Medivir lagt ett bud som värderade bolaget till omkring 500 miljoner kronor.



Köparen Unimedic är
en kontraktstillverkare av flytande läkemedel. Företaget har sitt säte i Matfors utanför Sundsvall och ägs av Med Cap, ett investmentbolag inom life science.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062