23948sdkhjf

Pfizer fortsätter med Karo Bio

Förlänger samarbetsavtalet kring autoimmuna sjukdomar.
Bioteknikbolaget Karo Bio har förlängt samarbetet med Pfizer i ytterligare ett år. Samarbetet rör utvecklingen av läkemedel för behandling av autoimmuna sjukdomar.

Totala möjliga milstolpebetalningar för projektet uppgår till drygt 200 miljoner dollar, motsvarande ungefär 1,3 miljarder svenska kronor, utöver royaltyersättningar på försäljning.

Det var på julafton 2011 som Karo Bio och Pfizer slöt ett avtal om samarbete kring nya substanser för behandling av olika autoimmuna sjukdomar. Inom ramen för forskningssamarbetet ska de båda bolagen hitta och utveckla nya småmolekylära substanser som hämmar hormonreceptorn Rorgamma. Rorgamma-receptorn är ett relativt nytt mål för läkemedelsutveckling inom autoimmuna sjukdomar. Tidigare studier har visat att receptorn styr produktionen och utsöndringen av cytokinsubstansen IL-17 som spelar en viktig roll i inflammationsprocessen vid autoimmuna sjukdomar som ledgångsreumatism, multipel skleros och psoriasis.

Enligt avtalet är det Pfizer som står för utvecklingskostnaderna i forskningssamarbetet. Genom avtalet får Pfizer ensamrätt till de produkter som samarbetet kan leda till. Karo Bio å sin sida får, utöver den direkta ersättningen, även rätt till royalties på framtida försäljning av eventuella läkemedel som kommer ut ur samarbetet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063