23948sdkhjf

Astrazeneca säljer lokaler i Södertälje

Astrazenecas toxikologiska laboratorium i Gärtuna, utanför Södertälje, säljs till fastighetsbolaget Acturum. Planerna kring institutet Swetox tar därmed ett steg framåt.
Astrazenecas lokaler i Gärtuna utanför Södertälje består av 80 stycken fullt utrustade toxikologiska labb. Dessa har nu köpts upp av bolaget Acturum som ägs av Peab och Wallenbergstiftelsernas förvaltningsbolag, FAM. Planen är att det nya forskningsinstitutet Swedish Toxicology Institute, Swetox, ska bedriva sin verksamhet där.

I Swetox ska både kommersiell och akademisk forskning få en självklar plats. Professor Harriet Wallberg Henriksson har koordinerat den akademiska sidan av institutet, där bland annat Göteborgs universitet, Karolinska Institutet och Lunds universitet ingår.

- Vi har samlat Sveriges tio största lärosäten i Swetox och forskningen kommer att handla om läkemedelsutveckling, giftiga kemikalier och miljögifter. Tanken är inte att någon befintlig forskning ska flytta från universiteten. Istället ska forskningsgrupper kunna utnyttja de tekniker som finns tillgängliga i lokalerna, säger professor Harriet Wallberg Henriksson, i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen i Stockholm tog initiativet till det internationella forskningsinstitutet Swetox och har, tillsammans med Vinnova, drivit processen att hitta intressenter till Astrazenecas övergivna lokaler.

- Det här är ett väldigt bra sätt att ta till vara de tekniker som finns tillgängliga på labben. Vi hoppas kunna starta upp verksamheten i början av 2014, säger professor Harriet Wallberg Henriksson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062