23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Life Science Sweden
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Omättat fett ökar risk för allergi

En ny studie har visat en koppling mellan höga halter av omättat fett i navelsträngsblodet och en ökad risk för att utveckla allergi.
Forskare från Chalmers,

Göteborgs universitet och Umeå universitet har visat att en hög halt omättade fetter i blodet hos nyfödda leder till en ökad risk för att utveckla allergi. Detta visades genom att mäta halten av olika fetter i navelsträngsblod från 129 barn som sedan allergikontrollerades upp till 13 års ålder.





Resultaten är kontroversiella

eftersom just omättade fetter, exempelvis omega-3-, och omega-6-fettsyror, anses ha en positiv påverkan på hälsan. De studier som detta baseras på har dock främst genomförts på hjärtkärlsjuka vuxna personer.





Forskarna tror att

resultaten kan förklaras av att omättade fettsyror dämpar immunförsvaret. Det kan ha positiva effekter hos vuxna men vara negativt för barn, där immunförsvarets utveckling kan påverkas.





Studien har publicerats

i tidskriften Plos One.





BREAKING
{{ article.headline }}
0.079