23948sdkhjf

EMA ger klartecken för diabetesbehandlingar

Efter en utredning har EMA godkänt en fortsatt användning av GLP-1-baserade läkemedel vid behandling av typ II-diabetes.
Tidigare i år publicerades en studie som indikerade att läkemedel som baserats på glukagonlik peptid-1, GLP-1, ökar risken för att utveckla bukspottskörtelinflammation.

GLP-1-baserade läkemedel är vanligt förekommande vid behandling av typ II-diabetes och studiens resultat väckte stor oro, bland annat hos flera läkemedelsföretag. Därför startade EMA och det amerikanska läkemedelsverket, FDA, upp varsin utredning för att få klarhet i hur denna typ av läkemedel ska användas.

I sitt utlåtande konstaterar EMA att studiens upplägg inte var optimal och att den data som finns tillgänglig i dag inte är tillräcklig för att påvisa någon koppling mellan användningen av GLP-1-baserade läkemedel och utvecklingen av bukspottskörtelinflammation. FDA har inte givit sitt utlåtande ännu.

Ett GLP-1-baserat läkemedel är Byetta från Bristol-Myers Squibb och Astrazeneca. Byetta binder till samma receptor som GLP-1 och har därmed många egenskaper gemensamt med den kroppsegna peptiden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062