23948sdkhjf

Biogaia får orphan drug-status

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten godkänner ansökan om genväg för läkemedelsprojekt mot nekrotiserande enterokolit.
Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA godkänner Biogaias

ansökan om klassificering av orphan drug-status för en läkemedelskandidat som utvecklas mot den ovanliga sjukdomen NEC.



Nekrotiserande enterokolit
, NEC, är en sällsynt och oerhört allvarlig sjukdom som drabbar för tidigt födda barn. Biogaia är i ett mycket tidigt skede av att undersöka möjligheterna att utveckla ett läkemedel inom detta område och har lämnat in en ansökan om klassificering som särläkemedel i USA.

Orphan drugs, eller särläkemedel, är läkemedel eller biologiska preparat avsedda för behandling, diagnos eller förebyggande av sällsynta sjukdomar eller tillstånd som drabbar färre än 200 000 patienter per år i USA. En klassificering som särläkemedel ger det ansökande företaget vissa fördelar från den amerikanska staten, såsom skattereduktioner och marknadsincitament, i utbyte mot utveckling av läkemedlet.



Eftersom läkemedel
inte ingår i Biogaias nuvarande affärsverksamhet undersöker bolaget hur en eventuell utvecklingsprocess bör ske för att inte störa kärnverksamheten. För detta ändamål läggs all verksamhet kopplad till detta område i dotterbolaget Infant Bacterial Therapeutics.

- Vi är glada över att FDA har beviljat produkten orphan drug-status. NEC är en mycket allvarlig sjukdom som drabbar en känslig patientgrupp. Vi undersöker nu om, och i så fall hur, vi kan bidra i vården av dessa spädbarn i framtiden utan att utsätta oss för onödiga finansiella risker, säger Peter Rothschild, vd på Biogaia, i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078