23948sdkhjf

Pharmalundensis förvärvar patent

Lundabolaget ska sponsra patentansökningar och en djurstudie av en förebyggande behandling mot sammanväxningar i bukhålan.
Pharmalundensis har förvärvat en patentansökan för att använda metabotropa glutamatreceptor grupp 1-antagonister mot sammanväxningar, även kallade adherenser, efter operationer i bukhålan.

Projektet startades upp av det Lundabaserade företaget Redeco Chem och dess samarbetspartners. Det bygger på observationer av djur, där det har visat sig att risken för att utveckla adherenser minskar drastiskt om metabotropa glutamatreceptor grupp 1-antagonister sprutas in i bukhålan efter en operation.

Pharmalundensis ska sponsra vidare studier med behandlingsmetoden i djurmodeller. Om företaget efteråt väljer att kommersialisera behandlingen ska de betala Redeco Chem en engångsköpeskilling på 100 000 kronor, samt tio procent av sina eventuella framtida intäkter från projektet.

Företaget ska även betala inlämningen av nationella patentansökningar i USA och Europa. Om behandlingen visar sig effektiv hoppas Pharmalundensis på att kunna dra in extra pengar genom licensavtal från företag med liknande substanser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079