23948sdkhjf

Robotdräkt ska få folk på fötter

Genom att omvandla hjärnans signaler till assisterande rörelser vill medtech-bolaget att rörelsehindrade personer ska återfå sin förmåga.
Robotdräkten HAL har godkänts som medicinteknisk produkt av certifieringsorganet TUV Rhineland och kan nu börja testas på patienter. Dräkten, som utvecklas av det Tokyobaserade teknikföretaget Cyberdyne, ska kunna hjälpa personer med försämrad fysisk kapacitet att återfå sin rörelseförmåga.



Dräkten bygger
på en teknik som ska upptäcka signaler från hjärnan till musklerna när patienterna försöker gå och omvandla dem till assisterande rörelser genom att aktivera dräktens komponenter. Prototypen är 160 centimeter lång och väger 23 kilo och är byggd för att fungera inomhus såväl som utomhus. Dräkten drivs av uppladdningsbara batterier som uppskattningsvis räcker i två timmar och 40 minuter.



Företaget ska nu
skicka tolv robotdräkter till ett tyskt sjukhus som ska utföra testerna på de omkring 100 patienter som ska ingå i studien.



Cyberdyne är ett
startup-bolag vars forskning är sprungen ur det japanska universitetet i Tsukuba. Namnet på bolaget kommer från det fiktionella företaget som skapar cyborger i Terminator-filmerna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063