23948sdkhjf

Biotage: Europa levererar

Medan laboratorieteknikföretaget känner pressen på den amerikanska och kinesiska marknaden överträffar försäljning bolagets förväntningarna på en annan marknad.
Det Uppsalabaserade laboratorieteknikföretaget Biotage rapporterar siffror för det andra kvartalet i år. Som helhet anser Biotage att försäljningen i Europa överträffar bolagets förväntningar medan det ser kärvare ut i USA.

- Redan under inledningen av det andra kvartalet kunde vi se att vi i Europa skulle få många av de order som vi förväntat oss under första kvartalet, skriver bolaget i kvartalsrapporten.



I USA känner
Biotage fortsatt av en brist på finansiering hos i första hand bolagets akademiska kunder. I Kina noterar bolaget att marknaden för kontraktstillverkare av läkemedel och tjänster till läkemedelsindustrin är under press.

- Historiskt sett har dessa kunder (i Kina) stått för en stor del av vår försäljning på denna marknad. Vår utökade försäljningsorganisation i Kina bearbetar nu nya kunder inom akademi och andra kundsegment som analytisk kemi. På lite längre sikt kommer detta arbete att ge en bättre fördelning av försäljningen till de olika kundsegmenten, skriver Biotage.

Japan går fortsatt "rimligt bra".

- Den negativa utvecklingen av den japanska yenen i förhållande till den svenska kronan ger dock sämre marginaler, noterar bolaget.



Valutautvecklingen har
överlag varit ogynnsam för Biotage. Under andra kvartalet minskade den rapporterade försäljningen med 4,9 procent. Sett till jämförbara valutakurser växer den underliggande verksamheten dock med 4,6 procent, skriver Biotage.



Instrument stod
för 42 procent av Biotages omsättning under andra kvartalet medan förbrukningsvaror utgjorde 58 procent. Relationen har utvecklat sig i fel riktning i förhållande till det strategiska målet att eftermarknadsförsäljningen ska utgöra minst 60 procent, men det beror främst på en bra försäljning av system för rening till följd av lanseringen av Isolera Dalton och en lyckad marknadsföringskampanj av Isolera Four i Europa.



Biotage erbjuder
kunskap, lösningar och erfarenhet inom analytisk kemi och läkemedelskemi.

- En större andel instrumentförsäljning är också den huvudsakliga anledningen till att bruttomarginalen sjunker till 56,6 procent. Vårt långsiktiga mål är en genomsnittlig bruttomarginal om 60 procent. Rullande 12 månader ligger vi nu på 58,3 procent, skriver Biotage.

I delårsrapporten meddelar Biotage att bolaget har dragit tillbaka sin ansökan till det amerikanska läkemedelsverket, FDA, avseende godkännande för användning av en av bolagets substanser vid livsmedelsframställning.

- Godkännandeprocessen har försenats till följd av uppkomna frågeställningar hos det amerikanska läkemedelsverket. Ansökan har nu dragits tillbaka som ett led i den administrativa processen. Tillsammans med en av våra kunder går vi nu igenom frågeställningarna, varefter vi avser att inge ansökan på nytt, skriver bolaget i sin delårsrapport.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078