23948sdkhjf

Kancera breddar patentskydd

Nya forskningsfynd får Kancera att uppdatera patenten på bolagets ROR-projekt som utvecklas som ny behandling av olika cancerformer. Substansen var också effektivare än de behandlingar som är på väg ut på marknaden i dag, menar bolagets vd Thomas Olin.
Forskningsbolaget Kancera uppdaterar patentskyddet av bolagets ROR-projekt som utvecklas som behandling av blodcancerformen leukemi. Anledningen är att bolaget i en färsk studie visat att ROR-hämmare som KAN0439365 visat goda resultat i en studie med patientprover där patienterna är sent i sjukdomsutvecklingen och inte hjälps av dagens läkemedelsbehandlingar.

- Vi har identifierat en substans som är både effektiv mot cancerceller från patient och stabil i blod och leverceller från människa. Vi såg också att vår substans gav bättre effekt mot cancerceller i laboratoriestudier än de läkemedel som är på väg ut på marknaden i dag, säger Thomas Olin, vd på Kancera.



Inom ROR-projektet
utvecklar Kancera substanser som ska hämma tillväxtsignalen som verkar genom ROR-1 i cancerceller och hindrar cellen att begå cellulärt självmord, apoptos. De nya forskningsfynden gör att bolaget lämnar in en ny, bredare patentansökan för bolagets ROR-hämmare.

- De nya ROR-hämmarna har bättre läkemedelsegenskaper och slår hårdare mot aggressiva cancerceller än den föregåendegenerationen, säger Thomas Olin.



När Kancera
genomfört toxikologistudier ska bolaget identifiera läkemedelskandidater. Än utvecklats projektet i Kanceras regi, men blir det dags för klinisk utveckling kommer bolaget att söka en samarbetspartner.

- Toxikologistudierna beräknar vi vara klara med i slutet av året och då är vi klara att starta diskussioner med eventuella partners, säger Thomas Olin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078