23948sdkhjf

Kylhjälm testas i USA-studie

Siktar mot USA. Svenska Dignitanas behandling mot håravfall ska utvärderas i en studie med patienter som får cellgiftbehandling mot cancer.
Den första patienten har rekryterats till en studie där det svenska medicinteknikföretaget Dignitana ska utvärdera sitt system för att kyla ned skalpen på patienter som behandlas med cellgifter. Syftet med behandlingen är att patienterna ska undvika håravfall som är en vanlig biverkning av cellgiftsbehandlingar. Kylsystemet, Dignicap, finns i dag på flera marknader, bland annat i Europa och Australien, men nu siktar bolaget på att nå även marknaderna i USA och Japan.

- Även om produkten är godkänd på flera marknader och har använts på tiotusentals patienter krävs kliniska prövningar för att komma in på marknaden i USA och Japan. Studien vi nu startar i USA beräknar vi ska räcka för att komma in på den amerikanska marknaden, säger Dignitanas vd Martin Waleij.

I Europa klassas Dignicap som en medicinteknisk produkt klass IIa, vilket gör att kliniska prövningar i dagsläget inte måste utföras för att produkten ska få marknadsgodkännande. Men i USA klassas produkten som medicinteknisk produktklass III och då måste studier till för att få marknadstillträde. Vad produkten klassas som i Japan är ännu oklart.

- Vi förhandlar fortfarande med japanska myndigheterna om vilken produktklass Dignicap ska ingå i, säger Martin Waleij.

Den aktuella studien kommer att genomföras vid fem center i USA, bland annat University of California, San Fransisco, dit den första patienten rekryterades. Studien är den andra och sista delen i en studie som måste göras för att bolaget ska få produktgodkännande i USA.



Totalt ska 110
patienter ingå i studien och uppföljningstiden är tre månader efter sista behandling. Studien beräknas vara klar i slutet av 2014.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11